Erasmus MC begint meerjarig onderzoek naar langdurige Covid

19 January 2022, 13:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat patiënten die kampen met langdurige klachten na hun coronabesmetting meerdere jaren volgen. In dit onderzoek wordt er niet alleen gekeken naar de fysieke en mentale gezondheid, maar ook naar hoe de patiënten hun werk en hun sociale leven weer oppakken.

Voor het onderzoek werkt het Rotterdamse ziekenhuis samen met C-support, het expertisecentrum dat al langer patiënten met long-Covid onderzoekt. Deze stichting ondersteunt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) mensen met langdurige coronaklachten.

Patiënten met langdurige Covid kunnen zich op de website van de stichting registreren. In oktober hadden al bijna 10.000 mensen zich gemeld. Zij kunnen vanaf februari een oproep krijgen om mee te doen aan het onderzoek van het Erasmus MC.

Patiënten met langdurige klachten hebben vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, hartkloppingen, spierpijn of vergeetachtigheid. Deze klachten kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven, stelt het Erasmus MC. "Sommige mensen zijn na maanden nog niet of slechts deels weer aan het werk. Bij sommigen staat hun sociale leven grotendeels stil", zegt onderzoeker Inge Spronk.

In het onderzoek wordt gekeken naar de oorzaak en invloed van long-Covid en naar de zorg die de patiënten hebben gekregen. Zo zijn de patiënten vaak bij verschillende zorgverleners geweest, zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten of psychologen. De bedoeling is dat deze zorg ook beter op elkaar afgestemd wordt.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt er ook een onderzoek met zo'n 1700 mensen naar langdurige Covid. In juli werd daardoor bijvoorbeeld duidelijk dat zo'n 90 procent van de ondervraagden last heeft van vermoeidheid. Iedereen in het onderzoek noemt de impact van long-Covid groot.